Vďaka čomu je Moschus Moschusom?
Parfém vyrábaný v 80-tych rokoch 20 storočia. Momentálne sa vyrába už iba v malom množstve a nájsť tento parfém je vzácnosťou. Moschus bol predávaný zabalený v krabici a aj bez krabice pred 20 až 30 rokmi v rôznych obchodoch. Licenciu na výrobu Moschusu získalo niekoľko spoločností, ktoré ich produkovali v baleniach s ale aj bez krabíc. V roku 1994 jedna z licenčných spoločností zmenila dizajn fľaše a pozmenila vôňu. Je ťažko určiť, v ktorom roku bola vôňa vyrobená, pretože nikde nie je uvedený dátum ani na flakóne a ani na krabici.
Jednou zo zložiek pri výrobe parfému je pižmo, ktoré sa delí na štyri druhy – prírodné pižmo získané z kabara pižmového, prírodné pižmo od iných živočíchov a rastlín, syntetické pižmo a molekuly vône pižma. Pri výrobe Moschusu je pridávané pižmo z kabara pižmového (Moschus moschiferus). Pižmo je prenikavo voniaca látka získavaná zo žliaz kabara.
Tento asi 50 cm vysoký prežúvavec z čeľade kabarovitých (Moschidae) je silne ohrozeným druhom, ktorý dnes žije iba na Sibíri, v Mongolsku a na Kórejskom polostrove. Už odnepamäti bol lovený pre zvláštne pižmové žľazy umiestnené na bruchu, ktorých výlučkom si označuje svoje teritórium. Výlučok, zvaný pižmo, intenzívne vonia a údajne pôsobí ako afrodiziakum, čo sa stalo kabarovi osudným. Pach pižmových zŕn sa označuje ako sladký, veľmi perzistentný. V ruji, ktorá nastáva uprostred zimy, samce spolu urputne bojujú a dlhými očnými zubami si uštedrujú niekedy až smrteľné rany. V tej dobe silno páchnu pižmom, ktoré v podobe tuhej masti vylučujú žľazy v osobitnom vačku veľkosti polovici vlašského orecha, umiestnenom v blízkosti pohlavných orgánov.
Táto látka sa v zriedenom stave využíva v tradičnej čínskej medicíne a na výrobu parfumov, a tak sa jednu dobu stal lov kabarov výnosnou záležitosťou. V čase najväčšieho záujmu o pižmo, ktorého cena bola mnohokrát väčšia ako cena zlata, bolo na ázijskom kontinente lovených až 400 tisíc zvierat ročne. Došlo to tak ďaleko, že na mnohých miestach úplne vymizli. Keď bolo pižmo nahradené syntetickým produktom, jeho cena rýchlo klesala, čo umožnilo kabarom prežiť. Situácia sa zlepšila až v posledných rokoch, pretože sa kabar začal chovať na farmách kvôli pižmu. Dôvodom intenzívnej a špecifickej vône zvanej pižmovej, je cyklický ketón 3-metyl-cyklopentadekanon, zvaný muscon.
Látka bola a dodnes ešte je využívaná predovšetkým v parfumérii vo funkcii tzv. fixátoru – látky, ktorá predlžuje trvanlivosť vône. Práve vďaka svojej dlhodobej intenzite vône je Moschus tak obľúbeným a vyhľadávaným parfémom aj po niekoľkých rokoch nedostupnosti na trhu.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Prílohy
K článku neboli pridané žiadne prílohy.
Komentáre k článku
Drahomíra D.
9. 12. 2013, 13:33Příčinu jsem neznala, jen jsem slyšela, že se tento parfém už nevyrábí z ekologickýich důvodů... Musím si promyslet, jestli svou touhu ho znovu mít ještě nepřehodnotím…
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.